Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

HPV_smallA genitális human papillóma vírus (HPV) fertőzés napjaink leggyakoribb vírusos eredetű, szexuális úton terjedő betegsége. A fertőzésen a felnőtt-, szexuálisan aktív lakosság legkevesebb fele esik át élete során. Csak az Egyesült Államokban élő nőknél a HPV infekció előfordulását több mint 20 millióra becsülik, és évente 6,2 millió új esetet diagnosztizálnak. Meggyőző statisztikai és sejtbiológiai bizonyítékok alapján gyakorlatilag elfogadott, hogy bizonyos vírustípusok oki tényezőként szerepelnek a méhnyakrák kialakulásában.

 

A Human papillóma vírusok (HPV) kis méretű DNS-t tartalmazó tumor vírusok, amik a bőr és a nyálkahártya sejtjeit fertőzik meg és papillómákat vagy szemölcsöket okoznak. A Humán papillóma vírusok több mint 100 fajtáját különítették el, ezeknek körülbelül egyharmada érinti a nemiszerveket.

A vírus beépül a sejtgenomba, gátolja a tumorelhárító gének működését, megakadályozza a sejthalált és így segíti elő a rákos átalakulást. A HPV vírusokat alapvetőleg két csoportba lehet sorolni, az alapján, hogy milyen eséllyel mehet át a fertőzés kóros elváltozásba.

Alacsony kockázatú (low-risk) csoport:
Ide tartozik a 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81-es HPV típus  Jóindulatú elváltozásokat, általában papillómákat, condyloma accumilatumot okoznak.

Magas kockázatú (high-risk) csoport:
Ide tartozik a 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82-es HPV típus. [10]

A méhnyakrákok 99,7%-a hozható összefüggésbe a HPV fertőzések magas kockázatú (high-risk) csoportjával, Az  méhnyakrákok 70%-a a 16-os vagy a 18-as típushoz társul.

A méhnyakrák mellett a HPV infekciók összefüggésbe hozhatók más  rákféleséggel is, például a szeméremtetst - ,vagina-, penis- és végbélrákkal.

 

A HPV fertőzés előfordulása legmagasabb a szexuálisan aktív 20-25 éves populációban. A fertőzések nagy része tünetszegény formában zajlik le, és 3-6 hónap alatt magától gyógyul. Ha a szervezet védekezőképessége nem elég erős, akkor a HPV fertőzés állandósul és a következmény rákmegelőző állapot vagy invazív karcinóma lehet, aminek kialakulásában szerepet tulajdonítanak kofaktoroknak, mint a dohányzás, és a nemi hormonok.

A HPV fertőzés ellen a gumióvszer hatékonysága a vírusrészecske mérete miatt megkérdőjelezhető, azonban még így is egy amerikai tanulmány szerint 70%-os védelmet biztosít helyes használat mellett. A legbiztosabb védelem azonban, nem kérdéses, a monogám kapcsolat egy nem fertőzött személlyel.

A folytatásban a HPV fertőzés megelőzéséről lesz szó.