Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

A kenet készítéseAz 1940-es években történt bevezetése óta a Papanicolau teszt számított rutin eljárásnak a méhnyakrákszűrésben. A teszttel nem tumoros folyamatokat is diagnosztizálni tudunk, megteremtve azok gyógyítási lehetőségét. Pl. gyulladás, gombás fertőzés stb. A sejtmintavétel (kenet) a méhnyak hüvelyi felszínéről és a nyakcsatornából citológiai laboratóriumban történő vizsgálat céljából. A minta levétele után az orvos fixálja a kenetet, majd továbbítja a citológiai laboratóriumba. Ott gyakorlott citológusok illetve patológusok először megfestik a kenetet a Papanicolau által kidolgozott festési eljárással, majd mikroszkóp segítségével elemzik. A kiértékelés a Bethesda klasszifikáció illetve a Papanicolaou-féle osztályozás alapján történik.

 

Mit mutat a lelet?

A Papanicolaou-féle osztályozás öt kategóriát különböztet meg.

P1 (P I.) kategória: negatív lelet. A  vizsgált személy életkorának és egészséges állapotának (ciklus, terhesség, menopauza) megfelelő, egyértelműen jóindulatú sejtkép.

P2 (P II.) kategória: ugyancsak negatív lelet. Az adott anatómiai területen előforduló, az éptől eltérő, de biztosan nem rosszindulatú sejtkép.

P3 (P III.) kategória: a kenetben kóros sejtek jelennek meg, ám nem lehet eldönteni, hogy azok gyulladás következményei-e, vagy a daganatfejlődés egy korai fázisát jelzik. Ez azt jelenti, hogy a Papanicolaou-féle számsor sugallta értelmezés ellenére a P III. nem rosszabb, mint a P II., és nem jobb, mint a P IV. P3 eredmény esetén megfelelő kezelés után a vizsgálat ismétlése javasolt. Ha a lelet újból P3, akkor a szövettani elemzés elvégzése is szóba jön az alcsoporttól függően

P4 (P IV.) kategória: rosszindulatú diagnózisok sorába tartozik. Számos, de nem túl sok, a rosszindulatúságra utaló citológiai jel alapján daganatsejtnek tartható sejt található a kenetben. Értelmezése a különböző laboratóriumok gyakorlatában eltérő lehet.

P5 (P V.) kategória: egyértelműen "pozitív" lelet. A rosszindulatúság minden citológiai kritériumát mutató, biztosan malignus cervix daganatra utaló sejtkép.

P4, P5-ös kenetekben az ok tisztázására szövettani vizsgálat végzendő. Ilyenkor konizáció végzése javasolt, amely során kúp alakú szövetdarabot távolítanak el a méhnyakból és a méhnyak csatornájából szövettani vizsgálat céljából.

Bethesda-rendszer

A Papanicolau tesztet napjainkban felváltotta a Bethesda-rendszer (The Bethesda System, rövidítése TBS) Azért dolgozták ki az új beosztást 1988-ban ,mert a Papanicolau nem felet meg az új elvárásoknak.
A Bethesda-rendszer tartalmazza a betegre vonatkozó azonosítási adatokat, a kórelőzményt, az előzetes kezeléseket és eredményeit. Külön rész tartalmazza a kenet értékelhetőséget. A kenet álatlános minősítése részben összefoglaló véleményt ad a vizsgálatról, és a lelet végén a pathlógus javaslatot fogalmaz meg a klinikus orvos számára.

Miért fontos a rákszűrésre elmenni?

A méhnyakrák rákmegelőző állapotokból való kialakulása 8-12évet vesz igénybe, ezért szűréssel a rákos esetek nagy hányada megelőzhető lenne. Magyarországon a méhnyakrákok előfordulása az összes nő lakosra vonatkoztatva 25-27 százezrelék, így évente mintegy 1300-1400 megbetegedéssel kell számolni, ha minden nő rendszeresen évente járna nőgyógyászhoz, ezt a számot töredékére lehetne csökkneteni.

Mit tartogat a jövő?

A jövő mindinkább a korai (primer) megelőzés irányába mutat. Mivel a méhnyakrákok elsődleges oka a HPV fertőzés, kiváló lehetőség rejtőzik magának a fertőzésnek a megelőzésében, védőoltással! Erről bővebben a korábbi cikkeimben olvashatnak.