Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék


fajdalomA vakbélgyulladás (appendicitis) igen gyakori kórkép, különösen a 10-30 éves korosztályt érinti. 100 emberből 7 élete során átesik ezen a betegségen. Bár az időben észlelt és ellátott esetek többsége gyorsan gyógyul, a folyamat előrehaladtával súlyos állapot alakulhat ki belőle, ezért vakbélgyulladás gyanúja esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni.anatomia_1
A magyar elnevezés nem teljesen helytálló, hiszen bár a kórfolyamatnak helyileg köze van a vakbélhez, valójában a féregnyúlvány (appendix) heveny gyulladásáról van szó. A vakbél a vékony- és vastagbél találkozásánál található vakon végződő tasak, a féregnyúlvány pedig ennek a tasaknak a csökevényes kitüremkedése. Falának szerkezete a vastagbélével egyezik meg, annál azonban jóval vékonyabb, rétegeiben pedig az immunrendszer sejtjei által alkotott nyirokszövet foglal helyet. A normál immunológiai funkciók fenntartásában viszont vajmi kevés szerepe van, ezt az is mutatja, hogy az életkor előrehaladtával ez a nyirokszövet fokozatosan eltűnik falából.
Normálisan a vakbél a féregnyúlvánnyal együtt a jobb oldali csípőlapátban fekszik - tehát kívülről nézve a has jobb alsó része. A magzati fejlődés során azonban a has más régiójából „vándorolnak" ide, és ez a mozgás zavart szenvedhet, emiatt a hasüregen belül szinte bárhol megtalálhatóak lehetnek.

A vakbélgyulladás pontos oka valójában ismeretlen. Annyi bizonyos, hogy a féregnyúlvány ürege - lumen - valamilyen oknál fogva elzáródik, ez fogja okozni a belekben normálisan is termelődő bélnedv - nyák - pangását. Az elzáródást általában úgynevezett faecoltih ('fekolit) okozza, amely tulajdonképpen elmeszesedett, megkövült széklet. Képződésében szerepet játszhatnak növényi rostok, vagy magok, azonban a klasszikus nézet, mely szerint a gyümölcs magja szorul bele a féregnyúlványba, nem állja meg a helyét. Az appendix üregét elzárhatja még daganat, vagy a bélrendszerbe kerülő paraziták - bélférgek, ez azonban csak ritkán fordul elő.
Miután az üreg elzáródott, a folyamatosan termelődő, pangó bélnedv egyre nagyobb nyomással feszül a falnak, miközben a bélben normálisan is jelen lévő baktériumok elszaporodnak benne, és a nyákot gennyé változtatják. A feszülő fal fogja okozni a hasi fájdalmakat. A falban futó artériák fokozatosan összepréselődnek, végül a fal a tápláló vér hiányában elhal, kilyukad - perforál-, a benne található genny pedig a has ürege felé kiürül. Szerencsés esetben a perforálódó appendixet a környező szervek, szövetek elzárják a has ürege elől, és a folyamat nem terjed tovább. Ha ez nem következik be, a genny szétterjed a hasüregben, a hashártya kiterjedt gyulladását okozva ezzel, és a veszélytelennek tűnő kórképből egy életveszélyes állapot alakul ki.

Rovatszerkesztő:

Bardóczi Ádám


DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 66 vendég és 0 tag böngészi