Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

A máj az embLasereri szervezetben a metasztázisok által leggyakrabban érintett szerv, függetlenül attól, hogy hol található az áttétet adó tumor. Az egyik leggyakoribb rosszindulatú daganat, a vastagbélrák esetén a májmetasztázisok megléte, vagy meg nem léte jelentősen befolyásolja a betegek életkilátásait. Bár májáttét esetén kívánatos lenne a metasztázisok sebészi eltávolítása, a betegek háromnegyedénél ez sajnos nem lehetséges. Ilyenkor jönnek számításba az ún. intervenciós eljárások, melyek során a tumorfészket helyileg, lehetőleg a beteg számára kíméletes módon irtják ki. Ilyen eljárás a termoabláció, mely során a tumorsejteket lézersugár által generált hővel pusztítják el.
laser_1
Bár ezeket a helyi kezeléseket többnyire csak akkor alkalmazzák, ha az áttét sebészi eltávolítása nem lehetséges, nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy csupán a második legjobb megoldás az ilyen betegek kezelésében. A Frankfurti Egyetem Diagnosztikus és Intervenciós Radiológia Intézetének legfrissebb megfigyelései szerint ugyanis néhány páciensben a lézeres hőterápia eredményeképpen nem csak az áttétes tumormassza pusztult el, de a betegek immunrendszerére is megdöbbentően kedvező hatással volt az eljárás.

Az intézet vezetője, Thomas Josef Vogl megfigyelte, hogy azok a betegek, akiknél a májmetasztázist lézerrel pusztították el, olykor-olykor jelentősen hosszabb ideig éltek, mint azok, akiknél hagyományos sebészi úton távolították el az áttétet. 11 olyan betegben vizsgálták az immunválaszt a terápia előtt és után, akiknél a vastagbél tumor áttétet adott a májba. A kísérlet során megfigyelték, hogy az immunrendszer azon sejtjei, amelyek a szervezetben a rákos sejtek elleni védelemben vesznek részt, hogyan reagálnak a különböző tumoros szövetből vett mintákra.

Négy héttel a kezelés után ezek az immunsejtek újra képesek voltak a tumor elleni védelemben játszott szerepüket betölteni: újra képesek voltak egy a tumorsejtek ellen irányuló anyagot, ún. interferont elválasztani. Ez a tulajdonságuk ugyanis korábban elveszett, mely egy általánosan megfigyelhető jelenség a tumorok képződése során.

Vogl azt feltételezi, hogy az immunsejtek aktiválásában a terápia során alkalmazott hőnek jelentős szerepe van. Ezt alátámasztja az is, hogy az ún. radiofrekvenciás termoabláció során, mely szintén hőt használ a tumorszövet elpusztítására, hasonló jelenség figyelhető meg. Az immunsejtek a sejtes elemek felszínén megtalálható ún. antigének segítségével ismerik fel azt, hogy az adott sejt a szervezet számára saját, idegen, esetleg mutálódott tumorsejt. A tumorképződés során ez a felismerés különböző okok miatt zavart szenved, így az immunrendszer nem indít válaszreakciót a burjánzó szövetmassza ellen.

A hő szerepét az immunsejtek felébresztésénél abban látják, hogy a tumorsejtek felszínén található antigének a terápia során módosulnak, így az immunsejtek újra képesek lesznek felismerni, és elpusztítani őket. Emellett szerepet játszhatnak még az ún. hősokk fehérjék termelődése. Ezek a proteinek a sejtekben a hőmérséklet emelkedésére védekezésképpen képződnek, és szintén immunválasz erősítő hatással bírnak.

A pontos mechanizmusok egyelőre azonban nem teljesen világosak, a Frankfurti Klinikán további kutatások folynak ez irányban. Azt is vizsgálják, hogy a lézeres kezelés kombinációja különböző immunmoduláns eljárásokkal együtt (pl. tumorsejt-részletek bejuttatása a szervezetbe) tovább növeli-e a kezelés eredményességét.

Forrás: www.faz.de

Rovatszerkesztő:

Bardóczi Ádám


DEOEC ÁOK
orvostanhallgató

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 86 vendég és 0 tag böngészi