Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

Tartalomjegyzék

diabetes_child_doctorAz első részben megemlítettem milyen tünetei fordulhatnak élő az 1-es típusú cukorbetegségnek. Ha ezeket az intő jeleket figyelmen kívül hagyjuk vagy csak megkésve forulunk orvoshoz több szövődmény is kialakulhat. Ezek közül a leggyakoribb az alacsony vércukorszint...

 

 

 

Hipoglikémia

Bár a fogalma pontosan nem definiált, de a hipoglikémia azt jelenti, hogy a vérben lévő cukortartalom nem éri el az általánosan minimumként meghatározott értéket azaz a 3,3 - 3,8 mmol/l-t. Számos okból kifolyülag léphet fel, lehet az inzulin túladagolása vagy a táplálékkal való túl kevés szénhidrát felvétele. Gyerekeknél például leggyakrabban a nem megfelelően vagy felkészületlen intenzív testmozgás okozzahatja. Súlyos hipoglikémia esetén a diabéteszes beteg általában külső segítséget igényel, mert egyedül nem képes megfelelő reakciókra. Persze ne szaladjunk még ennyire előre.
Először is lássuk az enyhén alacsony vércukorszint kezdeti tüneteit, melyek általában a fejfájás, fáradtság, gyengeség, éhség, és idegességérzet. Amennyiben súlyosbodik a helyzet látászavar, pupilla tágulat, enyhébb izomrángások a végtagokban, sápadtság, verejtékezés, hasi fájdalmak, hányinger esetleg hányás jelentkezhet. Végül pedig izomgörcsök, átmeneti izombénulás, majd eszméletvesztés is bekövetkezhet!
sleeping_childMint említettem leggyakrabban az intenzív sport okozza az alacsony vércukorszintet. Ugyanis előfordulhat, hogy nem megfelelő előtte a szénhidrát-, energiabevitel növelése, és az inzulin adagnak csökkentése.
Nemritka, hogy a hipoglikémia éjjel jelentekezik mikor a beteg alszik. Ilyen esetben a legjobb ha megmondjuk gyermekünknek, ha felriad álmából keltsen fel minket, hogy ellenőrízhessük a vércukorszintjét. Természetesen saját maga is megmérheti ha elég idős hozzá. Előfordul, hogy gyermekünk nem ébred fel az éjszaka közepén, ez esetben a verejtékezés miatt átnedvesedett pizsama, bágyadtság, fejfájás lehet intő jel.
Ezeken kívül az étkezés elmulsztása, az inzulin nem megfelelő adagolása, serdülő korban pedig alkohol fogyasztása is okozhtaja. Cukorbetegeknek az alkoholfogyasztás egyébként nem javasolt!