Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

a-wine-tastingAz élvezet-mint pozitív életérzés-szoros összefüggésben van az egyén testi-lelki elégedettségével. Az élvezet képessége egy lelki beállítottság, egy állapot, amikor az egyén a szükségleteit már kielégítette, és most valami olyanra vágyik, ami finom, ami örömet szerez. Az élvezet lehet testi, és lehet lelki. Élvezhetünk egy rafinált ízharmóniát, de rabul ejthet minket egy szép hang, egy kecses mozgás,egy szép festmény, egy szimfónia, egy csodálatos kert, egy építészeti alkotás,egy vadregényes táj vagy egy tökéletesen megtervezett használati tárgy is. Mindezen élvezetekkel öt érzékszervünk egyike ajándékoz meg bennünket. Az élvezetekhez mind az ötre szükségünk van, mind egyaránt fontos.


Az, hogy melyikünk miben talál élvezetet, teljes mértékben szubjektív. A Nürnbergi Élvezetkutató Intézet 2004-ben kiadott tanulmánya szerint az élvezet megélésében nemi különbözőségek vannak: az élvezet érzékelése a nőknél differenciáltabb és mélyebb. "Az élvezet a nőknél egy sokkal áthatóbb érzéki élmény, mint a férfiaknál." -mondta Reinhold Bergler professzor, az intézet pszichológusa és alapítója. "A nők tudatosan élveznek, de nemigen találnak örömet a kockázatos és egészségtel42-15248921en viselkedésben. Ezzel szemben a férfiak élvezete gátlástalanabb és kevésbé törődnek az egészségügyi vonatkozásokkal"
-véli Bergler professzor." Jellemző rájuk a felületes és gyorsan illanó élvezeti élmény. A férfiak az élvezetekkel pótszükségletüket elégítenek ki."Az eltérő viselkedés oka a pszichológus szerint a kislányok és kisfiúk neveltetésének különbözősége. "A nőket úgy nevelik,hogy érzékenyek legyenek a szociális viszonyokra. A nőkbe mélyen beleivódott az az élmény, ahogyan például az édesanyjuk örült a szépen megterített asztalnak." -mondja Bergler. A kutató véleménye szerint mindezek ellenére mindkép nem egyformán élvezi az élet napos oldalát. Az öröm feszültségcsökkentő, és ezáltal szorosan hozzátartozik az egészséges életvitelhez is.

Forrás: Cashback Magazin

 

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 82 vendég és 0 tag böngészi