Beteg Network - Egészség és Életmód Portál

3.0 Beta

loud_musicKutatások bizonyítják, hogy egyre több a halláskárosult fiatal mind hazánkban, mind az egész világon. A huszonéves kor környékén jelentkező halláskárosodás okaként sokan a fülhallgatón keresztül hallgatott mp3 és CD lejátszókat teszik felelőssé, mivel ebben az esetben a hanginger közvetlenül éri a dobhártyát, amit a fülhallgató nélküli hallgatás esetén a háttérzaj tompítana. A direkt hanghatás roncsolja a középfül szerkezetét, ezáltal romlik a hallás.
Német kutatók felhívták arra is a figyelmet, hogy míg a munkahelyeken már 85 decibelnél kötelező a védőfelszerelés használata, addig az mp3 lejátszók 100 decibelre vannak maximálisan kalibrálva. További kutatások rámutatnak, hogy ez a típusú fiatalkori halláskárosodás visszafordíthatatlan. A helyzetet súlyosbítja az is, hogy idősebb korban tovább romlik ez az állapot.
Légy óvatosabb!
Ennek fényében ajánlott minimális hangerőn hallgatni a zenét, illetve lehetőség szerint fülhallgató nélkül. Lehet kevésbé élvezhetővé válik a metrózás, villamosozás vagy vonatozás a megszokott üvöltő zene nélkül (amellyel szociális lényként a közelben lévő másik 20 embert is "boldogíthatod"), de gondolj arra  mennyit veszíthetsz a zene élvezetéből, ha csak hallókészülékkel, vagy egyáltalán nem hallhatod már.
Ha azt veszed észre, hogy mindig picit feljebb tolod a hangerőt, de nem érzed igazán a változást a hallottakban, kérlek, látogasd meg az alábbi honlapokat, ahol ingyenes  online hallásvizsgálatokat végezhetsz. Ha ezek valami eltérést mutatnak, érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni.
Ellenőrizd a hallásod az interneten:
http://web.interware.hu/banan/audio/bogre3fla.swf
http://www.hear-the-world.com/en/recognize-hearing-loss/online-hearing-test.html

Belépés

Látogatók

Oldalainkat 62 vendég és 0 tag böngészi